De handhaving van de Wet DBA zou alleen de overduidelijke schijnconstructies aanpakken. Dat was de belofte, maar de praktijk geeft een ander beeld. Ook de mensen die bewust kiezen voor het freelancewerk lijden eronder. Er zijn minder opdrachten, de onzekerheid neemt toe en zzp’ers worden ‘gedwongen’ om in loondienst te gaan. Nu blijkt ook nog eens dat opdrachtgevers boetes en naheffingen proberen af te schuiven op zelfstandigen.

Het afschuiven van het risico op een naheffing vormt een nieuw hoofdstuk in het debacle dat de Wet DBA heet. Als de Belastingdienst achteraf oordeelt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, kunnen opdrachtgevers een boete of naheffing krijgen. Steeds vaker worden er clausules in contracten opgenomen die bepalen dat de freelancer deze kosten moet betalen. Het gaat om bedragen die kunnen oplopen tot duizenden euro’s.

ICT-sector

De NOS berichtte deze week over dit probleem. Zelfstandigenvereniging ZZP Nederland herkent het beeld en krijgt bijna dagelijks meldingen van zzp’ers die met dit soort clausules te maken krijgen. Vooral in de zakelijke dienstverlening en ICT-sector worden deze constructies veel toegepast.

Juristen bevestigen tegenover de NOS dat sommige passages in contracten onwettig zijn, maar dat neemt de onzekerheid bij freelancers niet weg. Veel zzp’ers schrikken van het idee dat ze duizenden euro’s zouden moeten betalen als de samenwerking achteraf niet ‘zuiver’ blijkt te zijn.

Problemen door Wet DBA

Het is slechts één van de problemen die door de Wet DBA wordt veroorzaakt. Sinds dit jaar handhaaft de Belastingdienst de wet strenger en dat heeft directe gevolgen voor het aantal opdrachten. De helft van de werkgevers stopt of vermindert de inhuur van zzp’ers in 2025, blijkt uit deze cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Uit een enquête van HeadFirst Group onder 1200 zzp’ers blijkt dat 38% nu al opdrachten misloopt door de toegenomen focus op schijnzelfstandigheid.

Zorgen over toekomst

Het mag dus geen verrassing heten dat steeds meer freelancers zich zorgen maken over hun toekomst. Hoeveel mensen hun bestaan als freelancer opgeven vanwege de Wet DBA en in loondienst gaan, is moeilijk te zeggen. Wel is duidelijk dat er veel meer zzp’ers stoppen. In december 2024, een maand voordat de wet gehandhaafd zou gaan worden, schreven meer dan 21.000 zzp’ers zich uit bij de Kamer van Koophandel. Dat was 79 procent (!) meer dan een jaar eerder.

De Wet DBA is natuurlijk echt niet alleen maar slecht. In sommige sectoren, zoals de bouw, en voor bepaalde beroepen, zoals flitsbezorgers, is het goed dat er meer bescherming komt tegen uitbuiting. Daar schreven we eerder dit artikel over. Maar het probleem is dat nu ook veel mensen lijden die bewust kiezen voor een leven als freelancer — met alle voor- en nadelen die daarbij horen.

Ontdek onze Wet DBA-oplossing

Daarom heeft Holland Hybrid een speciale Wet DBA-oplossing bedacht. Daarmee kunnen opdrachtgevers én freelancers juridisch veilig blijven samenwerken, zonder dat de constructie grote financiële gevolgen heeft.

Freelancers komen bij Holland Hybrid in dienst, maar blijven volledig zelfstandig werken voor hun opdrachtgevers. De opdrachtgever loopt hierdoor geen risico op boetes of naheffingen en de freelancer behoudt zijn vrijheid en inkomsten.

Meer weten hoe onze oplossing werkt? Neem dan contact met ons op of lees hier meer.