De Wet DBA krijgt veel kritiek, en niet helemaal onterecht. Veel zzp’ers verliezen opdrachten, waardoor de basis onder hun bestaan wegvalt. Opdrachtgevers weten niet meer precies wat wel en niet mag. En in cruciale sectoren zoals de zorg heerst er chaos, doordat er geen freelancers ingehuurd kunnen worden. Tegelijkertijd moeten we ook eerlijk zijn: de wet is niet alleen maar slecht. Voor sommige werkenden is het juist een zegen.
Neem flitsbezorgers. Jongeren die voor een paar euro per uur op de fiets sprongen om boodschappen binnen tien minuten af te leveren. Officieel werkten ze als zelfstandige, maar in de praktijk hadden ze weinig tot niets te zeggen over hun werktijden, tarieven of opdrachten. Ze hadden nauwelijks arbeidsrechten en konden op basis van de tarieven geen verzekering afsluiten en pensioen opbouwen.
Dankzij rechterlijke uitspraken, de Wet DBA en de strengere controle op schijnzelfstandigheid worden dit soort constructies steeds moeilijker. En dat is goed. Want werken onder het minimumloon, zonder enige vorm van sociale zekerheid, is geen ondernemen. Dat zou je eerder uitbuiting kunnen noemen.
Zekerheid voor de vakman
Ook in bijvoorbeeld de bouwsector zie je — nog altijd — schrijnende gevallen. Schilders, stukadoors en timmermannen die via een tijdelijke overeenkomst als zelfstandige moeten werken. Totdat hun enige opdrachtgever wegvalt of er simpelweg even geen werk is. Dan staan ze zonder vangnet op straat.
Voor deze vakmensen kan de Wet DBA juist goed uitpakken. Want als je in loondienst werkt, is er wel een vangnet. Dan heb je wél recht op doorbetaling bij ziekte. Wél pensioenopbouw. Wél zekerheid over je inkomen. Dat kan het verschil maken tussen elke maand rondkomen of constant stress hebben over een volgende klus.
Wanneer wordt de Wet DBA een probleem?
De Wet DBA is dus voor bepaalde branches en beroepen absoluut waardevol. Maar waar het misgaat, is dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen mensen die bescherming nodig hebben en mensen die gewoon zelfstandig wíllen zijn.
Een freelance developer, een consultant, een ervaren zorgverlener – dat zijn geen kwetsbare werkenden die onder het minimumloon uitkomen. Dat zijn professionals die bewust hebben gekozen voor de vrijheid die je hebt als ondernemer. Zij zitten helemaal niet te wachten op een verplicht dienstverband.
Toch worden juist deze groepen nu ook geraakt door de Wet DBA, omdat opdrachtgevers bang zijn voor boetes en naheffingen en daarom nu besluiten om te stoppen met het inhuren van freelancers.
Problemen? Wij helpen je graag
Holland Hybrid biedt freelancers en opdrachtgevers die in de knel komen door de Wet DBA graag een helpende hand. Wij zorgen ervoor dat zzp’ers hun vrijheid behouden, zonder dat opdrachtgevers risico lopen.
Hoe? Door freelancers in dienst te nemen en hen vervolgens te detacheren bij hun opdrachtgevers. Door onze flinterdunne marge levert de freelancer er financieel nauwelijks iets op in en betaalt de opdrachtgever eenzelfde vergoeding als nu het geval is. Maar zo is de samenwerking wel juridisch waterdicht en kan iedereen blijven doen waar hij of zij goed in is, zonder stress over handhaving of onduidelijke regels.